Голямото почистване
0
Добави в любими

Голямото почистване

Нова, нечетена книга с автограф от авторката.

Разкази за опазването на дивата и по-малко дивата природа

Това е книга, различна от всички книги за пътешествия и приключения, публикувани през последните 20 години у нас. Новото е, че авторът разказва за своите срещи с дивата природа с възторга на първооткривател, а не със сухия език на учения, като в същото време споделя много научни факти за мястото и видовете, които го обитават.

И второ, той не само обича природата, но е готов активно да я пази - за първи път в книга са събрани разкази на доброволец, участник в акции, насочени към опазване на българското и световното биоразнообразие, като:
* преброяване на най-редките нощни грабливи птици у нас
* подготовка на малък остров без електричество и вода за резерват в Турку - най-големия европейски архипелаг
* международна кампания срещу незаконното избиване на птици по време на миграция в Малта
* 10-дневно почистване на Пирин
* наблюдаване на есенната миграция в Бургаския залив и строене на изкуствени платформи за гнездене
* пазене на гнездо на двойка царски орли в Сакар планина и др.

На тези и на други приключения, като зимното изкачване на Черни връх, разходката до Кантабрия или наблюдаването на рядкото явление биолуминисценция в Пуерто Рико, може да завиди всеки любител на пътешествията, фен на клуб „Адреналин“, турист, планинар, природозащитник, доброволец, еколог. Обаче основната цел и предизвикателство на П. Михайлова е да зарази неизкушения още читател, дори лежащия на дивана телезрител със страстта си към опознаване на живата природа, както и да сподели удовлетворението, което всеки може да получи, когато дари своя труд и време в името на една кауза – опазване и защита на мястото, където живеем и към което принадлежим.
Павлина Михайлова е журналист, медик, магистър по опазване на околната среда, автор на сценарии за научно-популярни филми, продуцент БНТ. Тя е автор на „Следа от носорог“, първата книга от български автор за Зимбабве.

Текстовете на Павлина Михайлова винаги са ме удивлявали с органичната си безхитростност и искрена почит към природата. Бих казал, че това са черти и на авторката, посветила се в значителна степен на опазването на света възможно най-чист и естествен. Дали се бори за каузата на пойните птички в Малта, на растителните видове във Финландия или на изриването на боклуците в родната ни страна, тя винаги е решителна, обсебена, убедена. В събраните тук истории, някои от които съм публикувал в сп. GEO, най-ценното е истинността и непримиримостта към човешката арогантност. Тази книга е отворен прозорец към предели, които трябва да сме отгледали първо в себе си, преди да поемем към тях навън.
Иван Голев, главен редактор на сп. ГЕО

Човекът има много основни права, но най-велико е правото му на живот, което се основава и на грижата му за опазване на природата. С най-добри пожелания за успех на кингата!
Цветан Цветанов, фондация „Европейски екологичен фестивал“, организатор на Международния екофилм фестивал „Зелена вълна - 21 век“

Книгата излъчва непосредственост и текстът те грабва неусетно, преди да си разбрал. Но тя също учи – разкрива ти фрагменти от света и историята му, примесени с разкази за природата като ти внушава, че трябва да съхраниш остатъка от нея.
Проф. Николай Спасов, директор на Националния природонаучен музей

За да се свържеш с Ири, трябва да влезеш в акаунта си или да създадеш нов
Влез или се регистрирай
Книги от други потребители