Рагтайм
0
Добави в любими

Рагтайм

Издателство Златна колекция ХХ век; преводач Людмила Колечкова; година на издаване 2005; страници 220; твърди корици. Книгата е запазена, четена е веднъж. Леко огънато горно ръбче на обвивката на предната обвивка.
***
Романът „Рагтайм“ е написан през 1975 г. Смята се, че произведението е най-популярната и сполучлива творба на Доктороу. Действието в книгата отговаря на заглавието й. Чрез понятието „рагтайм“ в музиката се означава много разнообразен и синкопиран ритъм. Така протича и действието в романа. В него са описани годините преди Първата световна война. Основни герои в произведението са редица исторически фигури - фокусникът Хари Худини, Уилям Тафт, Джи Пи Морган, Хенри Форд, Зигмунд Фройд, Карл Юнг, Теодор Драйзър, престолонаследникът на Австро-Унгарската империя Франц Фердинанд и други.
Наред с тях са изобразени и множество бедни имигранти, музиканти и т.н. Персонажите не са добри или лоши - те са просто бедни или богати, черни или бели, мъже или жени. Историческите и измислените фигури се преплитат така креативно, че тъй наречената „историческа истина“ е под въпрос.
Романът е награден с Националната награда на критиката, както и с Наградата за изкуства и литература на Американската академия за изкуства и литература. През 1981 г. световноизвестният режисьор Милош Форман екранизира творбата.

За да се свържеш с DMilanova, трябва да влезеш в акаунта си или да създадеш нов
Влез или се регистрирай
Книги от други потребители